De huidige werkdag werd meer dan 100 jaar geleden ingevoerd. De banen van vandaag de dag zijn echter niet meer dezelfde als een eeuw geleden, net zo min als de gereedschappen. Daarom zijn overheden op zoek naar nieuwe werktijdmodellen die beter aansluiten bij de huidige behoeften van bedrijven en werknemers.
Terwijl grote bedrijven in de Verenigde Staten aandringen op een terugkeer naar kantoor door werknemers aan te sporen langer te werken, kiezen in het Verenigd Koninkrijk steeds meer bedrijven voor een ander alternatief: de vierdaagse werkweek.
Het VK wil minder dagen werken.
Tegen 2025 hebben meer dan 200 Britse bedrijven besloten om de vierdaagse werkweek in te voeren. Deze bedrijven, die meer dan 5.000 mensen in dienst hebben, bestrijken een breed scala aan sectoren, van marketing en technologie tot adviesbureaus, liefdadigheidsinstellingen en de industrie. 59 van hen zijn gevestigd in Londen, wat de betrokkenheid van City-bedrijven bij het welzijn van hun personeel weerspiegelt.
Het werktijdmodel voor dit project is 32 uur per week zonder verlies van loon of andere voordelen voor werknemers, op basis van een schema van acht uur, vier werkdagen. De vierdaagse werkweek geeft mensen de vrijheid om een gelukkiger en voller leven te leiden,” vertelde Joe Ryle, campagneleider van de 4 Day Week Foundation, die de verandering in werktijden in deze bedrijven controleert, aan The Guardian .
Zoals honderden bedrijven in het Verenigd Koninkrijk en één gemeente al hebben aangetoond, kan een vierdaagse werkweek zonder loonverlies voordelig zijn voor zowel werknemers als werkgevers.”
Vierdaagse werkweek 2.0.
Dit is het tweede dergelijke project in het VK. In 2022 bracht de Britse regering 70 bedrijven samen om een van de langstlopende pilots uit te voeren, aangezien de bedrijven die aan die oproep deelnamen nog steeds gegevens aan het project bijdragen.
Niet alle bedrijven die deelnamen aan de eerste proef in het VK gingen door met de vierdaagse reis na afloop van de proef. Het succes van dit tweede initiatief toont echter de groeiende interesse van bedrijven in het vinden van nieuwe manieren om werk en gezinsleven voor hun werknemers te combineren.
Verbetering ondersteund door gegevens.
Een van de belangrijkste voordelen van de nieuwe vierdaagse werkweekprojecten is dat ze niet langer “blind” werken, zoals bij de eerste experimenten over de hele wereld. De proeven in het VK, Duitsland, Valencia, IJsland, Portugal of Zuid-Afrika dienen als basis voor een meer solide strategie voor deze 200 bedrijven.
Uit de resultaten van de verschillende projecten blijkt dat de meeste deelnemende bedrijven een hogere productiviteit en een aanzienlijk lager personeelsverloop noteerden, evenals een grotere betrokkenheid van het personeel en verbeteringen in hun fysieke en mentale welzijn. Bovendien stimuleert de vrije tijd van de werknemers het lokale bedrijfsleven en de vrijetijdsbesteding, wat voordelen oplevert voor de hele gemeenschap en niet alleen voor de betrokken bedrijven.
Succes is niet gegarandeerd.
Voordat deze voordelen behaald konden worden, moesten bedrijven een periode van optimalisatie ondergaan om hun manier van werken te veranderen en zelfs nieuwe tools gebruiken om processen aan te passen die voorheen een groot deel van hun werkdag in beslag namen. Deze optimalisatie is de sleutel tot het succes van dit soort initiatieven, omdat het de productiviteit verbetert terwijl er minder werktijd wordt gebruikt.
Niet alle bedrijven zijn echter in staat om hun werksystemen aan te passen aan de nieuwe werkdag. Bij elke proef met de vierdaagse werkweek zijn er bedrijven geweest die niet zijn doorgegaan met het vierdaagse model en zijn teruggegaan naar de vijfdaagse indeling, zij het met enige verbetering in de vorm van kortere werkdagen. Andere bedrijven zullen echter nooit terugkeren naar de vijfdaagse werkweek.
Van meer naar minder werken.
Het bewijs suggereert dat werknemers slechts een bepaalde hoeveelheid tijd tijdens hun werkdag productief kunnen blijven, dus een 60- of 80-urige werkweek, zoals sommige Amerikaanse techbedrijven vragen, is contraproductief en verbetert de productiviteit niet.
De aanpak van Europa, en vooral die van het Verenigd Koninkrijk, is om over te gaan op kortere, flexibele werktijden door productieprocessen te optimaliseren, niet door werknemers uit te putten met marathonwerkuren.