Geloof het of niet, maar een eenvoudige taak kan ons gelukkiger maken.
Veel mensen zoeken hun hele leven naar geluk, terwijl anderen beweren dat geluk alleen in de kindertijd wordt ervaren en nooit meer kan worden herwonnen.
Nu beweert een onderzoek, uitgevoerd en vrijgegeven door Harvard University, dat de sleutel tot geluk aanwezig is in een gewoonte die altijd in de kindertijd wordt gedaan en als volwassenen opnieuw kan worden aangeleerd.
Welke kindergewoonte is de sleutel tot geluk?
Geloof het of niet, maar de universiteit van Harvard beweert dat huishoudelijke taken geluk brengen. Kinderen die hun speelgoed verzamelen of hun eigen kleren opruimen bleken gelukkiger te zijn dan anderen.
Schoonmaken en opruimen kan in het begin door kinderen worden afgekeurd, maar als ze het eenmaal in hun routine hebben opgenomen, kunnen ze heel gelukkig worden, omdat het ze het gevoel geeft dat ze iets alleen doen en zonder hulp van iemand anders.
Bovendien heeft de universiteit van Harvard een sterk verband gevonden tussen huishoudelijk werk en succes in de carrière. Het blijkt dat kinderen die het gevoel hebben dat ze verantwoordelijkheden delen en deel uitmaken van een groter “ecosysteem” of groep, een groter gevoel van eigenwaarde krijgen.
Een kind dat zijn of haar kamer alleen opruimt en schoonmaakt, wordt een persoon die altijd bereid zal zijn om anderen te helpen. Volgens experts van Harvard University vergroten ze ook hun kansen op succes op de werkplek.
Het onderzoek van Harvard wordt ondersteund door een studie ‘Associations Between Household Chores and Childhood Self-Competency’, gepubliceerd in het ‘Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics’, waarin wordt beweerd dat kinderen die huishoudelijk werk doen meer kans hebben om gelukkig te zijn als volwassenen.
Wanneer moet een kind beginnen met schoonmaken en opruimen?
Volgens de bovengenoemde onderzoeken moet een kind beginnen met schoonmaken en opruimen als het 4 of 5 jaar oud is. Bovendien benadrukken experts de noodzaak om deze prestaties te benadrukken, zodat kinderen zich dankbaar voelen en zelfvertrouwen en self-efficacy ontwikkelen.
“Vergeleken met kinderen die regelmatig huishoudelijke taken uitvoerden, hadden kinderen die zelden huishoudelijke taken uitvoerden een grotere kans om in het onderste kwintiel te scoren op academische vaardigheden, relaties met leeftijdsgenoten en levenstevredenheid,” aldus de studie Associations Between Household Chores and Childhood Self-Competency.