Vroeger legde ik mijn kussen en lakens in de zon om van huisstofmijt af te komen, maar na het lezen van deze neurowetenschapper ben ik daarmee gestopt.

Het is een heel gebruikelijke handeling in sommige huizen, maar het heeft misschien niet het gewenste effect.

Velen van ons hebben wel eens gehoord van huisstofmijten, microscopische organismen die in onze huizen leven en gedijen in warme en vochtige omgevingen zoals matrassen, beddengoed en tapijten.

Ze zijn zo klein dat het onmogelijk is om ze met het blote oog waar te nemen, maar we kunnen wel tekenen van hun aanwezigheid opmerken, zoals wakker worden met een droge hoest, jeukende droge ogen of een gevoel van congestie elke ochtend.

En een van de meest gebruikte huishoudelijke trucs om ze kwijt te raken is om beddengoed en kussens een paar minuten bloot te stellen aan de zon. We zetten de jaloezieën wijd open en laten het zonlicht op deze items vallen, waardoor ze opwarmen en, in theorie, hun oppervlak desinfecteren.

Beddengoed in de zon om huisstofmijt te doden

Het idee is heel logisch, aangezien de zon en de warmte die ze kan opwekken veel micro-organismen kan doden en kan helpen om de mijtenpopulatie in beddengoed te verminderen. Maar om echt effectief te zijn, moet de zon krachtig zijn en het beddengoed volledig raken.

Als we gewoon ventileren en een beetje licht op het kussen laten schijnen, krijgen we slechts een klein aantal mijten die in het meest oppervlakkige deel van de kleding en vooral het kussen leven, zoals de neurowetenschapper en klinisch fytotherapeut Julio César Luchmann uitlegt op zijn Instagram-account.

De wetenschapper verduidelijkt dat wanneer het kussen wordt blootgesteld aan de zon, de warmte alleen de buitenste laag bereikt, waardoor de mijten aan het oppervlak worden aangetast. De temperatuur binnenin het kussen is echter niet hoog genoeg om de diepgewortelde mijten te doden, die vervolgens weer naar buiten komen en zich voortplanten.

Om deze micro-organismen te elimineren, zou het kussen gedurende een lange periode aan een aanzienlijk hogere temperatuur moeten worden blootgesteld, iets wat de zon over het algemeen niet kan bieden, tenzij we op een zeer warme zomerdag het kussen voor een lange periode meenemen naar de straat of het terras, waarbij een temperatuur van meer dan 50-60°C wordt bereikt. Dus hoe komen we effectief van ze af?

Huisstofmijten leven bij een ideale temperatuur van 15-21°C, dus als we de mijten willen doden die zich in de lakens, kussens en matrassen hebben genesteld, moeten we het beddengoed minstens een keer per week wassen met heet water van meer dan 60°C, zoals . Volgens de American Society of Chest Diseases verwijdert het wassen van beddengoed op 30°C of 40°C slechts 6,2% tot 6,5% van de huisstofmijten.

Het wordt aanbevolen om lakens indien mogelijk in een wasdroger te drogen, omdat deze extra warmte de overgebleven huisstofmijten verwijdert. Aan de lucht drogen is ook een goed idee, omdat de ultraviolette stralen van de zon alle huisstofmijten, bacteriën of allergenen doden die na het wassen achterblijven.

Bovendien gedijt huisstofmijt goed in een warme en vochtige omgeving. Slaapkamers zijn bijzonder vochtig – terwijl we slapen ademen we vocht uit in de lucht en als deuren en ramen gesloten zijn, kan het worden opgesloten. Als we een badkamer hebben, kan de stoom van de warme douche weer zorgen voor een teveel aan water in de lucht, waardoor een vochtige omgeving ontstaat.

Om dit te voorkomen kunnen we proberen de luchtvochtigheid te verminderen door de ramen tijdens de koelere uren van de dag open te zetten of zelfs investeren in een luchtontvochtiger die niet alleen vocht verwijdert, maar ook condens, schimmel en onaangename geurtjes tegengaat.