Het eerste wat je moet weten is dat alle eieren die aan de consument worden verkocht van categorie A zijn, d.w.z. de eieren van de beste kwaliteit.
De juiste eieren kiezen in de supermarkt lijkt misschien eenvoudig, maar achter elke schaal schuilt een etiket dat het waard is om te begrijpen. De Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) heeft alle informatie verzameld die je nodig hebt om erachter te komen wat de cijfers op eieren betekenen en welke eieren je mee naar huis moet nemen, afhankelijk van hun herkomst en productiemethode.
Het eerste wat je moet weten is dat alle eieren die aan consumenten worden verkocht, van klasse A zijn, d.w.z. van de beste kwaliteit. Ze worden vervolgens ingedeeld op gewicht: XL (meer dan 73 g), L (63-73 g), M (53-63 g) en P (minder dan 53 g). Je kunt ook eieren vinden met de vermelding Extra of Extra Vers, wat aangeeft dat ze binnen 9 dagen na aankoop te koop zijn aangeboden.
Het getal dat het verschil maakt
Van 0 tot 3 onthult de code op de schaal het type kweek van de kip.
Maar de belangrijkste informatie zit in het eerste nummer van de code op de schaal. Dit geeft het opfoktype van de leghen aan. Het OCU herinnert ons eraan wat elk cijfer betekent:
- 0: biologische hennen, buiten gehouden en gevoerd met biologisch voer.
- 1: kippen met vrije uitloop, ook met toegang tot de buitenlucht
- 2: op de grond gehouden kippen, gehouden in gesloten stallen waar ze zich vrij kunnen bewegen
- 3: kippen in kooien, zonder toegang tot buiten en met beperkte mobiliteit.
Na het nummer wordt de code gevolgd door twee letters die het land van herkomst aangeven (zoals NL voor Nederland), gevolgd door een reeks cijfers die de exacte boerderij aanduiden.
Witte of bruine eieren: alleen de kleur verandert
Hoe zit het met de kleur? Volgens het OCU is de keuze tussen witte of bruine eieren puur esthetisch. “De kleur van de schaal heeft geen invloed op de smaak, kwaliteit of voedingswaarde,” leggen ze uit. Het hangt alleen af van het ras van de kip en de voeding. Vanuit voedingsoogpunt is het ei een juweeltje.
“Het bevat eiwitten met een hoge biologische waarde, gezonde vetzuren, vitaminen en mineralen”, aldus de organisatie. Ze raden echter aan om eieren niet rauw te eten vanwege het risico op salmonella en herinneren ons eraan dat het belangrijk is om recepten met eieren goed te bereiden.
Een voedingsjuweel in je koelkast
Voor degenen die zich afvragen of het de moeite waard is om meer te betalen voor biologische eieren, verduidelijkt de OCU dat “er geen sluitend bewijs is dat het type productie in verband brengt met een hogere kwaliteit”. Wat het meest van invloed is, zeggen ze, is de versheid van het product en het voer dat de kip heeft gekregen.
Als je ze koopt, zorg er dan voor dat de schalen schoon zijn en geen barsten vertonen en bewaar ze altijd in de koelkast, uit de buurt van sterk ruikende voedingsmiddelen. Een klein gebaar dat een groot verschil kan maken voor je gezondheid en je kookkunsten.