Het bedrijf Colossal staat bekend om zijn projecten voor het uitsterven van dieren zoals de mammoet en de dodo. Het biotechbedrijf heeft echter zijn eerste succes aangekondigd bij een heel andere diersoort: de reuzenwolf (Aenocyon dirus) of “dire wolf”.
Een eerste succes.
Colossal, het biotechbedrijf dat populair is vanwege zijn pogingen om uitgestorven diersoorten weer tot leven te wekken, heeft naar eigen zeggen een prestatie geleverd met de reuzenwolf. Drievoudig. De dieren die door het bedrijf zijn gefokt lijken meer op hybriden tussen deze soort en hedendaagse wolven, maar het werk kan een keerpunt betekenen in de pogingen om uitsterven tegen te gaan.
Aenocyon dirus.
De reuzenwolf is op zichzelf geen wolf. Deze soort behoort tot dezelfde taxonomische groep (Canina) als huishonden, wolven, coyotes of jakhalzen. Er wordt geschat dat ze ongeveer zes miljoen jaar geleden een laatste gemeenschappelijke voorouder deelden, dus het kan relatief gezien als een naaste verwant worden beschouwd.
Deze soort leefde in Amerika tijdens het late Pleistoceen. De meest recente overblijfselen van deze dieren dateren van ongeveer 13.000 jaar geleden.
Romulus, Remus en Khaleesi.
Voorlopig hebben we meer twijfels dan zekerheden over het proces dat wordt uitgevoerd door het Amerikaanse bedrijf. Wat we wel weten is dat het bedrijf drie nakomelingen heeft die in oktober 2024 zijn geboren en Romulus, Remus en Khaleesi heten.
Parallelle processen.
Volgens de beschrijving van het bedrijf zelf begon het herstelproces in twee parallelle paden. De eerste begon met het verkrijgen van het DNA van het uitgestorven dier, iets dat werd bereikt dankzij resten van een schedel en een tand van het uitgestorven dier. Tegelijkertijd werden bloedmonsters verkregen van een grijze wolf, waarna beide DNA-monsters moesten worden gesequenced.
Van daaruit zijn de processen aan elkaar gekoppeld door de twee sequenties op elkaar af te stemmen. Zodra de beschikbare genetische informatie is gecombineerd, is het mogelijk om “varianten te filteren”, d.w.z. om de verschillen tussen de twee soorten te bestuderen op basis van hun genetica. Dit maakt het mogelijk om de genen van de grijze wolf één voor één aan te passen, totdat hij zo veel mogelijk op de reuzenwolf lijkt (het team bracht in deze fase 20 wijzigingen aan in 14 genen).
De laatste stappen zijn die van het kloonproces. Zodra de wijzigingen in een celkern zijn aangebracht, wordt deze in de voortplantingscellen geïntroduceerd. In dit geval gebruikte het bedrijf geen wolvin maar een gewone vrouwelijke hond als baarmoeder voor de ongeboren baby’s.
Andere plannen van Colossal.
Het bedrijf Colossal staat regelmatig op de voorpagina’s dankzij zijn misschien niet zo gekke plannen om diersoorten uit te roeien. Op de lijst van soorten die terug moeten keren uit het hiernamaals staan de mammoet, de dodo en zelfs de Tasmaanse tijger.
Wat er op het spel staat.
Het uitsterven van soorten is veel meer dan een altruïstische actie: genetische informatie is informatie en er zit een hele economie achter. Tijdens de VN-conferentie over biologische diversiteit in 2022 was een van de onderwerpen die besproken werden digitale sequentie-informatie of DSI, de genetische informatie die we uit de natuur verzamelen.
De genen van planten, dieren en eencellige organismen bevatten de blauwdrukken voor de synthese van een breed scala aan verbindingen, waarvan sommige nuttig zijn voor bijvoorbeeld de farmaceutische industrie. Tot nu toe was de vraag wie de eigenaar is van het intellectuele eigendom in een geval als het uitsterven van de mammoet slechts theoretisch. Nu is de noodzaak om deze twijfels weg te nemen dringender dan ooit.