Duizenden gebruikers reageerden verrast op een eenvoudige tutorial die een alternatief voorstelt voor energienoodgevallen.
Een video geplaatst op het Facebook-account “El recetario de Jennifer” heeft de aandacht getrokken van duizenden gebruikers door het delen van een ingenieuze methode voor het maken van een zelfgemaakte kaars die tot 10 dagen kan duren. De publicatie, die snel viraal ging, laat zien hoe je met gewone huishoudelijke artikelen een lichtbron kunt improviseren in noodsituaties, zoals stroomuitval.
Volgens wat werd gedeeld op het account, zijn er maar vijf materialen nodig voor de procedure: een klein glas, rijst, water, olie en een wattenstaafje.
De methode bestaat uit het plaatsen van drie lepels rijst in het glas, het toevoegen van water en vervolgens drie lepels olie. Daarna wordt een wattenstaafje doorgeknipt, waarbij het katoenen gedeelte naar boven blijft staan, dat als lont fungeert. Wanneer deze eenvoudige combinatie wordt aangestoken, kan het ongeveer 10 dagen licht geven, zoals wordt uitgelegd in de video.
De publicatie genereerde een opmerkelijke impact op sociale netwerken en verzamelde duizenden views en “likes”. Het commentaar van gebruikers liet niet lang op zich wachten. Velen spraken hun verbazing uit over de creativiteit van de methode, terwijl anderen hun eigen ervaringen en tips deelden met betrekking tot zelfgemaakte oplossingen voor noodgevallen.
“Wat een ontdekking, dit werd al gedaan door onze ouders en grootouders”, ‘Het lijkt op de paraffinelampen die vroeger op het platteland werden gebruikt’ en ”Bedankt voor het recept, het is een 10″, zijn enkele van de berichten in de commentaarsectie van de publicatie.
De video wekte niet alleen interesse vanwege het praktische nut, maar ook vanwege de eenvoud van de benodigde materialen, die in de meeste huishoudens verkrijgbaar zijn. Dit maakt het een haalbaar alternatief voor mensen die voorbereid willen zijn op mogelijke stroomuitval.
In een context waarin stroomstoringen in sommige regio’s veelvuldig kunnen voorkomen, vormen methoden zoals deze een economisch en toegankelijk alternatief om met deze situaties om te gaan. Creativiteit en vindingrijkheid in huis, gecombineerd met de verspreidingscapaciteit van sociale netwerken, blijven hun potentieel bewijzen om het dagelijks leven van mensen te verbeteren.
Het apparaat dat altijd uit het stopcontact moet worden gehaald bij stroomuitval
Dit is de koelkast, een van de fundamentele apparaten voor het goed functioneren van elk huis, omdat het eten en drinken in een optimale staat houdt voor consumptie. Door de eigenschappen van de bedrading, motoren en circuits is dit echter het apparaat dat de meeste schade kan oplopen bij een onverwachte en langdurige stroomstoring.
De meeste mensen trekken de stekker van de koelkast niet uit het stopcontact na een stroomstoring. Hoewel dit onschuldig lijkt, is het een fout die veel geld kan kosten omdat deze apparaten het meest te lijden hebben onder plotselinge stroompieken en -dips. Daarom is het bij een stroomstoring het belangrijkst om de stekker van het apparaat uit het stopcontact te halen en pas weer aan te sluiten als de stroomvoorziening is hersteld.
Het eerste wat je moet doen, is controleren of de stroomstoring niet werd veroorzaakt door een thermische schakelaarsprong. Als dit het geval is, hoef je alleen maar de schakelaar op te lichten om de stroomtoevoer naar huis te herstellen. Als de onderbreking echter afkomstig is van het bedrijf dat de dienst levert en als er geen duidelijke voorspelling is over wanneer de dienst zal terugkeren, kun je het beste maatregelen nemen.
Door de koelkastdeur gesloten te houden, blijft de binnenkant van de koelkast langer koel. Het probleem met dit apparaat bij stroomuitval is dat de compressor beschadigd kan raken als je hem aan laat staan. Wanneer de stroom weer aangaat, zal de motor proberen om de hele inhoud snel af te koelen, waardoor het systeem overbelast kan raken en voorgoed kapot kan gaan. Door de stekker uit het stopcontact te halen, zorg je er niet alleen voor dat het apparaat blijft werken wanneer de stroom weer is ingeschakeld, maar ook dat het voedsel dat erin is opgeslagen beter wordt geconserveerd.