Analisten denken dat de goudprijs zijn opwaartse trend kan voortzetten door de intensivering van de handelsoorlog en de aanhoudende structurele vraag. Geopolitieke spanningen, dalende obligatierendementen en een zwakke dollar zullen de waarde van goud blijven stimuleren.
De handelsoorlog die de Amerikaanse regering heeft ontketend, blijft zijn tol eisen op de aandelenmarkten. Voor de aankondiging van Donald Trump om de toepassing van tarieven op de meeste landen voor 90 dagen op te schorten – met uitzondering van China, waarvoor de tarieven tot 145% zijn verhoogd – noteerden de aandelenmarkten dagen die werden gekenmerkt door sterke volatiliteit. In dit scenario kozen veel beleggers ervoor hun toevlucht te zoeken in goud, waarvan de prijs de afgelopen week verschillende opeenvolgende records heeft gevestigd en 3.245 dollar per ounce bereikte.
Goud wordt, net als huizen of Duitse staatsobligaties, beschouwd als een veilige haven waar beleggers zich vaak toe wenden in onzekere tijden. Hoewel het geen inkomsten genereert, blijft de waarde ervan meestal buiten de negatieve effecten van economische crises. Daarom bereikte de goudprijs op 3 april, na de aankondiging van Donald Trump om tarieven op te leggen aan de meeste landen in de wereld, een recordhoogte, die in de dagen daarna is blijven stijgen.
En analisten geloven dat de prijs zal blijven stijgen. Claudio Wewel, valutastrateeg bij J. Safra Sarasin Sustainable AM, gelooft dat de goudprijs zijn opwaartse trend kan voortzetten in het licht van de escalerende handelsoorlog en de aanhoudende structurele vraag. Volgens de analist zullen geopolitieke spanningen, dalende obligatierentes en een zwakke dollar de waarde van het metaal blijven opdrijven. Daarnaast waarschuwt hij dat de kwetsbaarheid van de vastgoedmarkt in China en de schaarste aan aantrekkelijke lokale investeringsalternatieven een aanhoudend hoge vraag van Chinese consumenten kan consolideren, vergeleken met voorgaande jaren.
Op dit moment concentreren enkele van de belangrijkste economische machten het grootste deel van de officiële goudreserves van de wereld, waarmee ze een wereldkaart configureren waarop financiële prioriteiten en niveaus van autonomie ten opzichte van valuta’s zoals de dollar duidelijk zichtbaar zijn.
Welke landen houden de meeste goudreserves aan
De Verenigde Staten staan bovenaan de lijst van landen met de grootste officiële goudreserves , met een totaal van 8.133,46 ton, volgens de laatste cijfers van de World Gold Council, de toonaangevende internationale organisatie in de sector. Dit cijfer is twee keer zo hoog als dat van Duitsland, dat op de tweede plaats staat met 3.351,53 ton, en vier keer zo hoog als dat van Italië, dat op de derde plaats staat met 2.436,94 ton. De vierde plaats gaat naar Frankrijk, dat zijn reserves vreemd genoeg opslaat in een enorme ondergrondse ruimte onder Parijs.
Rusland en China staan op de vijfde en zesde plaats, met respectievelijk 2.335,85 en 2.264,32 ton. Beide landen hebben hun reserves de afgelopen tien jaar aanzienlijk verhoogd als onderdeel van een strategie om hun activa te diversifiëren en hun blootstelling aan de Amerikaanse dollar te verminderen.
De ranglijst wordt gecompleteerd door Zwitserland (1.039,94 ton), India (853,63 ton), Japan (845,97 ton) en Nederland (612,45 ton), die hoge niveaus van goud aanhouden als onderdeel van hun beleid van financiële stabiliteit en monetaire steun.
Als we naar een land zouden kijken, zou het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de derde plaats innemen op de wereldranglijst van goudreserves, met een totaal van 2.814,1 ton, waarmee het zelfs Italië overtreft. Het IMF fungeert vaak als financiële achtervang voor landen in kritieke economische situaties.