Vertel me hoe je kookt en ik vertel je welk type air fryer je nodig hebt: er zijn air fryers voor alle smaken.

De air fryer is een onmisbaar klein apparaat geworden in veel huizen, maar elk apparaat is anders.

Er is veel gebeurd sinds Philips de term “air fryer” bedacht om dat kleine “liggende” apparaat aan te duiden dat geen voedsel bakt en meer weg heeft van een miniatuuroven (spoiler: de naam is een psychologische kwestie). Sindsdien zijn air fryers in de mode geraakt en je kunt nu modellen vinden van 50 euro tot 300 euro. Maar air fryers worden niet alleen ingedeeld op basis van prijs of grootte (hoewel dit wel het meest voorkomt): tegenwoordig zijn er air fryers voor alle smaken en zakken.

Zelfs als koken niet je ding is, kan iedereen een air fryer herkennen als hij er een ziet? Tenminste als hij het klassieke ontwerp heeft. Maar deze kleine apparaten zijn geëvolueerd om te voldoen aan verschillende soorten profielen en behoeften. Hier zijn de belangrijkste soorten friteuses die je kunt kopen.

De klassieke

Ze hebben de vorm van een rechthoekig prisma en hebben meestal een inhoud variërend van 3,5 liter in de meest compacte modellen tot meer dan 7 liter (bijvoorbeeld het Costco-model dat we onlangs hebben beoordeeld). Door hun formaat maken ze goed gebruik van de beschikbare ruimte, dus het is niet al te moeilijk om er een plekje voor te vinden op het werkblad of in een kast. Vanaf hier worden de meest eenvoudige en veteraanmodellen bediend met roulettewielen, andere met aanraakschermen en er zijn er ook met connectiviteit.

Met schep

Een van de nadelen van standaard friteuses is dat je om de zoveel tijd de lade moet openen en de inhoud moet schudden zodat het voedsel gelijkmatig gaart. Als we dit vergeten, zullen we merken dat een deel van het voedsel te gaar is en een deel niet. Om te voorkomen dat we handmatig moeten roeren, zijn er modellen met een schep.

Dat is hun grote voordeel. Het zijn echter geavanceerde modellen met een hoge capaciteit en door hun formaat nemen ze aanzienlijk meer ruimte in, omdat het handvat ook een ronde basis moet hebben om de beweging van de schep te vergemakkelijken.

Met twee compartimenten

Voor wie een bijzonder grote friteuse nodig heeft of twee gerechten tegelijk wil bereiden , zijn er dubbele friteuses, die op hun beurt weer in twee soorten worden verdeeld: die met twee aparte laden of slechts één grote lade met een tussenschot.

Elk heeft zijn voor- en nadelen. De Philips Dual Basket 300-serie is een goed voorbeeld van de eerste, die een efficiëntere werking met halve belading en een echte scheiding mogelijk maakt. Als we echter de hele ruimte willen innemen met één bereiding, dan is het meer de moeite waard om die met een tussenschot te gebruiken, zoals de Cosori Dual Blaze Twinfry.

Met venster

Ook al zijn er tabellen met vergelijkingen, geeft de fabrikant een reeks aanbevelingen voor tijden en temperaturen of krijg je je friteuse onder de knie, het is normaal dat je van tijd tot tijd even kijkt hoe de bereiding vordert. Het probleem is dat als je de lade opent, de warmte ontsnapt en je die verspilt: daarom zijn er luchtfriteuses met een venster, waardoor je aan het idee went en de lade minder vaak opent.

Plasticvrij (in de lade)

De meeste airfryers zijn aan de binnenkant meestal bekleed met een antiaanbaklaag die lijkt op Teflon, wat enige argwaan wekt over de mogelijkheid dat er bij gebruik en hoge temperaturen ongezonde afvalstoffen kunnen ontstaan die in onze mond terechtkomen. Daarom zijn er al fabrikanten zoals Ninja die kiezen voor een aifryer met een glazen binnenkant.