Hoe de suikerconsumptie in onze voeding te verminderen: zes strategieën van een voedingsdeskundige om dit te doen

Neem kennis van het advies van deze diëtist over hoe we die suikers kunnen elimineren waarvan we ons soms niet eens bewust zijn dat we ze consumeren.

Het is inmiddels voor iedereen duidelijk hoe belangrijk het is om de suikerconsumptie in ons dagelijks leven te verminderen om complicaties voor de gezondheid op de lange termijn te voorkomen, zoals diabetes type 2, hartaandoeningen en stofwisselingsstoornissen, en hoewel we ernaar streven om gezonder te eten, weten we soms niet hoe we de hoeveelheid suiker in onze voeding kunnen verminderen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt aan om de inname van vrije suikers te verminderen tot minder dan 10% van de totale dagelijkse calorie-inname, met een extra doel om dit te verminderen tot 5% voor grotere gezondheidsvoordelen. Dit komt neer op ongeveer 25 gram (of 6 theelepels) suiker per dag voor een volwassene die ongeveer 2000 calorieën per dag consumeert.

Om ons te helpen minder suiker te gebruiken, stelt Sergio Guerrero, diëtist en suppletiedeskundige bij Fit Generation, zeven belangrijke punten voor waarmee we rekening moeten houden.

Verborgen bronnen van suiker

De expert raadt ons aan om productetiketten te controleren en te zoeken naar termen als “maïssiroop”, “maltose” of “dextrose”. “Kies voor producten waar toegevoegde suikers niet tot de eerste ingrediënten behoren”.

Verminder de consumptie van suikerhoudende dranken

Ruil volgens Guerrero suikerhoudende dranken in voor water, kruidenthee of water met vruchtenschijfjes. “Dit vermindert niet alleen je suikerinname, maar helpt je ook gehydrateerd te blijven zonder extra calorieën.

Fruit is beter dan sap

Om je glucoseniveaus stabieler te houden, raadt de voedingsdeskundige aan om als snack voor heel fruit te kiezen, omdat dit vezels en extra voedingsstoffen bevat die sappen niet bevatten.

Kies voor natuurlijke ingrediënten

“Probeer je desserts of maaltijden te bereiden met natuurlijke zoetstoffen zoals fruit, of gebruik alternatieven zoals stevia of erythritol, die de glucosespiegels niet op dezelfde manier beïnvloeden als geraffineerde suiker,” adviseert de expert.

Meer vezelrijke voeding

Fit Generation raadt aan om vezelrijke voedingsmiddelen in je dagelijkse maaltijden op te nemen. “Dit helpt je niet alleen je suikerinname te verminderen, maar zorgt er ook voor dat je langer verzadigd blijft”.

De consumptie van desserts en snoep onder controle houden

Guerrero stelt voor om te kiezen voor gezondere alternatieven of kleinere porties van traditionele desserts. “Je kunt ook kiezen voor opties zoals pure chocolade (met ten minste 70% cacao), die minder suiker bevat en antioxiderende voordelen biedt.